GEUS

Living Lab GEUS organiseert kennissessie watersysteem en waterkwaliteit

Een goed watersysteem en een goede waterkwaliteit zijn niet vanzelfsprekend in de enclave Garderen-Elspeet-Uddel-Speuld. Vroeger niet. Nu niet. En in de toekomst ook niet. Daarom organiseert Living Lab GEUS op maandag 21 november een informatieve kennissessie over dit onderwerp in Dorpshuis Blanke Schot in Uddel. Het doel van deze avond is een objectief beeld te schetsen van het watersysteem en de waterkwaliteit in het gebied GEUS. Net als bij eerdere kennissessies is er volop ruimte voor vraag én antwoord.

Vooruitkijken naar de toekomst
In de enclave Garderen-Elspeet-Uddel-Speuld speelt water een grote rol. Logisch, want het gebied ligt in een kom waar het water afloopt naar de Hierdense en Staverdense beek. Door de eeuwen heen hebben de bewoners van GEUS het gebied geschikt gemaakt om te wonen, te werken en te bewerken. Hiervoor zijn natte gronden ontgonnen en is een ontwateringssysteem aangelegd waar we ook nu nog de vruchten van plukken. Maar hoe zorgen we ervoor dat het watersysteem en de waterkwaliteit ook in de toekomst aan onze wensen en eisen voldoen?

Objectieve en informatieve kennissessie
Tijdens de kennissessie Watersysteem en waterkwaliteit gaan we op zoek naar een objectief antwoord op deze vraag. Wiebe Harder vertelt namens Aequator over het ontstaan, de werking en de huidige inrichting van het watersysteem.
Anita Buschgens van Waterschap Vallei en Veluwe praat de bezoekers bij over de waterkwaliteit van het oppervlaktewater. Suzanne van den Bos van de Provincie Gelderland vertelt over de kwaliteit van het grondwater. En als laatste deelt Maarten Veldhuis, ook namens Waterschap Vallei en Veluwe, zijn kennis over de Staverdense beek en geeft hij voorbeelden van maatregelen die bijdragen aan een robuust beekdal. Na deze presentaties is er volop ruimte voor vraag én antwoord.

Programma 21 november

  • 19.30 Inloop met koffie/thee
  • 20.00 – 20.25 Inleiding door Wiebe Harder (Aequator) – Watersysteem GEUS: ontstaan, werking en huidige inrichting
  • 20.25 – 20.50 Anita Buschgens (Waterschap Vallei en Veluwe) – Waterkwaliteit oppervlaktewater: gegevens,
    ontwikkelingen en huidige situatie
  • 20.50 – 21.10 Pauze
  • 21.10 – 21.35 Suzanne van den Bos (Provincie Gelderland) – Waterkwaliteit grondwater
  • 21.35 – 22.00 Maarten Veldhuis (Waterschap Vallei en Veluwe) – De Staverdense beek en voorbeelden van maatregelen

Aanmelden
Dorpshuis Blanke Schot biedt ruimte aan 250 personen. Aanmelden voor deze avond is dan ook verplicht en kan via: www.livinglabgeus.nl/water